Bednet.be

Afgelopen week is onder heel wat mediabelangstelling de website www.bednet.be gelanceerd. Het is een project van de Vlaamse overheid in samenwerking met Belgacom, de Koning Boudewijnstichting en de Nationale loterij met als bedoeling langdurig zieke kinderen toch actief te laten deelnemen aan de lessen op school, mits gebruik van het wondere medium Internet natuurlijk.

Het eerste wat mij opviel (of stoorde) bij het bezoeken van de site is de horizontale scrollbar onderaan. Toch vreemd dat een dergelijk zeer groots opgezet project (met een allicht bijhorend prijskaartje) een basisregel op het gebied van webdesign compleet negeert, vooral omdat het gemakkelijk te vermijden is. Het gaat natuurlijk niet enkel om deze scrollbar, maar je kan je wel de vraag stellen wat er dan nog allemaal schort op het gebied van usability…

Een hele analyse van deze site maken zou te lang duren om te schrijven, en te saai om te lezen, maar twee belangrijke opmerkingen kan je al maken na een kort bezoek. Ten eerste, waarom moet heel de website in flash zijn ontworpen? Het is geen geheim dat dit zelden de gebruiksvriendelijkheid ten goede komt, en dat op een aantal verschillende gebieden (langere laadtijd, problemen met plug-ins,…)

Verder lijkt deze website mij niet bepaald geschikt voor de laagste gebruiker zoals dat heet, dwz de surfer met een iets oudere pc, een lagere schermresolutie, een tragere internetverbinding. Blijkbaar gaan de makers ervan uit dat alle kinderen thuis een state-of-the-art pc hebben staan met ten minste een adsl verbinding… Niet dus.

Het project op zich is natuurlijk zeer lovenswaardig en het is mooi om te zien dat er dergelijk innovatieve dingen worden gedaan met een medium dat teveel wordt gebruikt voor het verspreiden van rommel. De website zelf ziet er ook heel mooi uit qua look & feel, dus de eerste indruk zal voor de modale bezoeker zeker positief zijn.

Toch krijg ik persoonlijk de indruk dat dit weer zo’n paradepaardje is waarmee de overheid punten wil scoren, maar waar eigenlijk te weinig over nagedacht is om er een in de praktijk echt bruikbare tool van te maken. Hopelijk ben ik verkeerd.