Celstraf voor online geweld?

Ik ben zelf niet echt een gamer (hoewel ik van tijd tot tijd een spelletje zeker kan appreciëren), en ik ben dus ook niet van plan om al teveel over games te spreken op deze blog. Dat gezegd zijnde viel ik vanmorgen bij het lezen van een artikel op de website van De Morgen bijna van mijn stoel. 
Er stond namelijk te lezen dat er volgens The Guardian in een aantal Duitse deelstaten wetten in de maak zijn waardoor zowel de ontwerpers van gewelddadige computergames als de spelers zelf celstraffen riskeren wegens ‘virtueel geweld’.  Doink!

Ik ga ervan uit dat het een van die wetten is waar we nooit nog iets van horen (dat hoop ik tenminste ten zeerste), maar het feit alleen al dat er politici rondlopen die denken dat dit een oplossing is voor het toenemende geweld, die slaan volgens mijn bescheiden mening de bal toch wel grondig mis.

De aanleiding voor dit voorstel is de schietpartij vorige maand in een school in Emsdetten.  De dader, die in zijn voormalige school 37 mensen verwondde en daarna zelfmoord pleegde, was namelijk een fan van nogal gewelddadige games. Volgens deelstaatminister Günther Beckstein was er een causaal verband tussen de schietpartij en Bosse’s liefde voor het spel Counterstrike, hoewel dat een dergelijk verband nog nooit is aangetoond in een wetenschappelijk onderzoek.

Ik kende de dader uiteraard niet en ik ben geen psycholoog, maar counterstrike de oorzaak noemen van dergelijke gebeurtenissen vind ik wel bijzonder vergezocht.  In tegenstelling tot Beckstein allicht ken ik Counterstrike zelf goed (ik heb er in een niet al te ver verleden meerdere uurtjes vrije tijd aan besteed) en voorlopig ben ik niet van plan om ergens een bloedbad aan te richten. 

Counterstrike is in weze een strategisch oorlogsspel en helemaal niet zo gewelddadig als andere games die ik ken.  Hoewel er heel wat geschoten en gedood wordt in Counterstrike kan je (in theorie) even goed een spel winnen zonder ook maar 1 persoon van het andere team te doden. Om maar te zeggen dat het niet zomaar een doom-achtig knalfestijn is. Als dit game trouwens zo’n enorme invloed zou kunnen hebben op bepaalde personen, dan zouden er wel dikwijls incidenten zijn.  Maandelijks spelen er naar schatting zo’n 2,3 miljoen spelers het game.

Los van wat type spel Counter-Strike is, heb ik de indruk dat tv-programma’s en games maar al te snel als zondebok worden gebruikt als er zo’n tragedies gebeuren. Het is best mogelijk dat het overdreven veel spelen van een dergelijk game een symptoom kan zijn, maar een causaal verband?  Ik denk dat politici die met dit soort ideeën komen aandraven om punten te scoren bij hun conservatieve achterban misschien eerst eens wat relevante informatie moeten inwinnen bij mensen die weten waarover ze spreken.