Ecops

Een weekje geleden kreeg ik een dubieus mailtje in mijn mailbox.  Het ging deze keer niet om gewone spam (het feit dat we dat gewoon beginnen te vinden is al bedroevend op zich maar dat terzijde), het was wel een zeer zwakke poging tot oplichting.  

De meeste mensen hebben al ooit wel eens een dergelijk mailtje in de virtuele bus gekregen: je wordt gevraagd een groot bedrag weg te sluizen uit een Afrikaans land waar een beloning tegenover staat. De afzender pretendeert een nakomeling te zijn van een belangrijk figuur die voorheen aan de macht zou zijn. Deze specifieke techniek staat bekend als de Nigeriaanse 419 scam, maar er bestaan 10-tallen varianten. 

Nu zijn jij en ik allicht wel net snugger genoeg om hier niet in te trappen, maar als een dergelijk bericht naar een paar honderdduizend mensen wordt verstuurd, dan is het niet geheel ondenkbaar dat er ergens een sukkelaar rondloopt die er wel in trapt.

Er zijn wel degelijk heel wat mensen die in ernstige financiële moeilijkheden geraken door dit soort oplichters. Zo bleek een tijd geleden nog uit een studie in opdracht van Mirapoint, leverancier van spam- en virusfilters, dat van de bijna 800 ondervraagden bijna 9 procent geld was verloren door dergelijke praktijken.  De totale schade van spam en e-mailfraude zou wereldwijd zo’n 50 miljard dollar per jaar bedragen.

Om terug te komen op de mail die ik ontving: met het besef dat dit voor sommige mensen rampzalig kan zijn vroeg ik me dus af waar ik iets dergelijks kon aangeven. De lokale politie bellen leek mij niet meteen het beste plan, want ik weet uit ervaring dat ik minstens een uur zou nodig hebben om uitgelegd te krijgen wat het probleem was waarna mijn klacht waarschijnlijk stante pede in de prullenmand zou gearchiveerd worden. Een online meldingspunt leek mij persoonlijk dus geen overbodige luxe en voorwaar, wat werd er gisteren gelanceerd? Indeed, een website waar je online misdrijven kan aangeven.

Ecops.be is een initiatief van de Federal Computer Crime Unit van de Federale Gerechtelijke Politie, De Federale Overheidsdienst Economie, KMO, Middenstand en Energie.  Je kan er via het online meldingsformulier aangiften doen van frauduleuze praktijken en zij zorgen ervoor (of dat is tenminste de bedoeling) dat je klacht bij de bevoegde dienst terechtkomt. 

De website ziet eruit alsof hij in de jaren ’90 door een stagiair is ontworpen, maar dat terzijde lijkt het mij een vrij gebruiksvriendelijke tool en het is zeker een aangenamere manier van werken dan een uur op het politiekantoor door te brengen alwaar een agent aan een tempo van 4 aanslagen per minuut je aanklacht noteert.