0

No products in the basket.

Van Morrison – You Don’t Pull No Punches…

Hoewel het werk van de man wereldwijd gerespecteerd wordt en steevast opduikt in lijstjes die pretenderen een overzicht te geven van de beste muziek ooit, ben ik nooit een grote Van Morrison fan geweest. Vorige week bleek echter dat dat vooral te maken heeft met het feit dat ik enkel zijn grootste hits ken, ‘Brown Eyed Girl’ en ‘Have I Told You Lately’ voorop. Beide zijn nummers die een grote kans maken om als openingsdans misbruikt te worden op een gemiddeld huwelijksfeest, en dat is wat mij betreft nooit een goed teken.

Dankzij Radio 1 – intussen zowat de enige Belgische zender die ik enkele uren na mekaar kan beluisteren zonder dat de neiging me bekruipt om de luchtwaardigheid van het radiotoestel te testen – weet ik intussen beter. Vorige week werd in de reeks Classic Albums namelijk ‘Veedon Fleece’ besproken door journalist en muziekrecensent Peter Vantyghem van De Standaard, waarvoor mijn eeuwige dank.

Veedon Fleece – blijkbaar een van Van’s minder bekende CD’s – dateert van 1974 en is het resultaat van een trip door Ierland (zijn thuisland) die Van Morrison ondernam kort na de scheiding van zijn vrouw Janet Rigsbee. En zoals het verleden ons leert leveren de scheepswrakken van op de klippen gelopen huwelijken soms de mooiste schatten op, het ultieme bewijs daarvan leverde Fleetwood Mac 2 jaar na Veedon Fleece met zijn ‘Rumours’.

Een van de nummers op Veedon Fleece is het ronduit magistrale ‘You Don’t Pull No Punches But You don’t Pull The River’, even mooi als de titel lang is…

Helaas zijn CD noch track terug te vinden op iTunes, en ook op Spotify is het – ondanks het zeer uitgebreide Van Morrison aanbod – vruchteloos zoeken…