Lieve Bart

Schrijfcursus huiswerk – column opdracht

Lieve Bart,

Hoewel je nog steeds in het middelpunt van de belangstelling staat heb je al enkele weken geleden beslist om niet meer te communiceren met de media. Een wijze beslissing. Je kan van die nauwelijks geschoolde journalistentypes niet verwachten dat ze de gedachten en gevoelens die onstpruiten aan jouw geniale brein kunnen vatten of verwoorden. De kans dat mijn goudvis vandaag nog het laatste theorema van Fermat oplost is groter. Daarmee wil ik niets slechts zeggen over goudvissen, maar soms is er nu eenmaal sprake van een communicatiebelemmerend niveauverschil. Zo gebeurt het dat bepaalde gedragingen en uitspraken verkeerd worden geïnterpreteerd, met alle nare gevolgen vandien. Niet getreurd echter Bart, ik neem het bij deze met genoegen voor je op.

Want, laat ons eerlijk zijn, je kan wel iemand gebruiken die het voor je opneemt. Dat op zich is voor heel wat mensen een impliciet bewijs van je schuld. Jij, ooit de oppergod van het Vlaamse televisielandschap, zou volgens de overlevering namelijk beschikken over het meest uitgebreide sociale netwerk in dat landschap. En toch is er niemand die zijn nek voor je uitsteekt en aan ons onwetende onbekenden bevestigt wat een vriendelijk, intelligent, empathisch voorvechter van de gendergelijkheid je bent. Zelfs Tom of Eric hebben we niet gehoord. Uiteraard begrijpen jij en ik dat het stilzwijgen van je voormalige collega’s niets zegt over je schuld, maar alles over de oppervlakkige vluchtigheid die de entertainmentwereld beheerst. Des te spijtiger dat jij als morele gids nu ook uit die wereld moet verdwijnen.

De verantwoordelijke van dit onrecht is bekend: Paul Lembrechts, CEO van de VRT. Het is een schande dat dit stukje bureaucraat een creatief wonderkind zoals jou na een bloeiende carrière van 30 jaar zomaar afschrijft. Laat ons overigens niet vergeten dat poenpakker Paul nog maar vorig jaar van de bankenwereld overstapte naar de VRT. Wie is dan het meest geloofwaardig: de gehaaide casinokapitalist die medeverantwoordelijk is voor een ongekende economische crisis of jij, de schalkse ruiter die onze sombere levens al decennialang opfleurt met televisieparels die even ontroerend als komisch zijn? De reden voor die drastische beslissing volgens Lembrechts?  Een paar vage klachten van een of twee anonieme mokkels in verband met al dan niet gepaste berichtjes.

Het mag duidelijk zijn dat deze beschuldigingen kont noch wal raken. Vanwege je onbegrensde bescheidenheid was jij echter niet in staat om je ten gronde te verdedigen, dus doe ik het voor jou. Feit is namelijk dat je te verfijnd, te intelligent en te knap bent om te doen waarvan je wordt beschuldigd. Te verfijnd om jezelf te herleiden tot het vulgaire gezwets dat in de media werd uitgesmeerd. Te intelligent om je carrière op het spel te zetten voor wat gescharrel met een of andere acteerkip. Te knap om je te moeten verlagen tot stalking om iets te bereiken bij het andere geslacht. Nee, veel waarschijnlijker is het dat die acteerkippen wraak wilden nemen nadat je hen voor de zoveelste keer had afgewezen. Of anders werden goedbedoelde motivationele berichtjes verkeerd door hen geïnterpreteerd, wat ons weer bij dat communicatiebelemmerend niveauverschil brengt.

Hoe dan ook, lieve Bart, hou je sterk. Het is nu eenmaal het lot van een genie dat hij niet altijd begrepen wordt. Volgens mij is het slechts een kwestie van tijd voor je naam is gezuiverd. Ik kan dan ook amper wachten tot je onze televisionele avonden weer verblijdt met kunstwerkjes zoals “Biker Boys” en “It’s Showtime”. Neuken zie ik niet meteen zitten, maar je mag me wel altijd een berichtje sturen als je het moeilijk hebt.