0

No products in the basket.

GTA V moet verboden worden!

Het zal zelfs de gemiddelde computeranalfabeet niet ontgaan zijn dat sinds kort het vijfde deel van de Grand Theft Auto reeks in de rekken ligt, en naar slechte gewoonte is dat steevast een inspiratiebron voor allerhande moraalridders om hun ongenoegen te uiten over deze verderfelijke vorm van ontspanning die onze jeugd integraal omtovert in toekomstige psychopaten. Of dat zou je toch bijna gaan geloven.

Hautekiet – op de enige Belgische radiozender die het beluisteren waard is – stak het vuur aan de lont met een klacht van een of andere leerkracht die zo horens dermate verbolgen was over een bepaalde scène in het spel. Er kwamen nog allerhande personen aan het woord met een onzinnige mening over het thema, maar het ergst was toch wel de bijdrage van ‘traumapsycholoog’ Erik De Soir.

Ik weet niet wat die man ooit heeft gedaan om te pas en (vooral) te onpas in de media te worden opgevoerd, maar tot dusver heb ik de pseudowetenschapper zelden al iets horen vertellen dat ook maar iets te maken heeft met een wetenschappelijke, onderbouwde analyse van welk probleem dan ook. Ook in dit geval ging hij weer bijzonder kort door de bocht met allerlei veronderstellingen en associaties die op niets gebaseerd zijn en enkel lijken voort te vloeien uit de man z’n geldingsdrang. Zijn conclusie: GTA V is toxisch spul dat moet verboden worden.

Ik verbaas me er allerminst over dat er op radio of in andere massamedia onzin wordt verkocht, maar als er tussen alle onnozelheden door een zogeheten expert aan het woord komt dan hoop ik toch op z’n minst een genuanceerde mening te horen waar degenen die daar nood aan hebben (in dit geval bijvoorbeeld de ouders van kinderen of jongeren die het spel in kwestie spelen of willen spelen) iets aan hebben. Ijdele hoop zo blijkt. Ook bepaald verontrustend dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het selecteren van die experts steeds bij dezelfde personen terechtkomen, temeer omdat enige kennis van zaken zelden een bepalende factor lijkt. De Soir werd trouwens diezelfde avond nog maar eens opgevoerd in Reyers Laat.

Een discussie over de invloed van games (en andere media) op jongeren kan enkel gevoerd worden op basis van wetenschappelijke bevindingen. Een discussie die wel in de media zou kunnen/moeten gevoerd worden is die over de leeftijdsrestricties voor bepaalde games en hoe die in praktijk kunnen worden gezet. Ik voel er verder weinig voor om (nog eens) dieper in te gaan op de kern van de zaak, maar ik wou bij deze wel even verwijzen naar een artikel op de website van De Standaard dat wél probeert enige nuance te brengen in deze terugkerende discussie. Waarvoor dank.

Wie het toch liever bij dommige onzin houdt kan altijd terecht bij de commentaren op de site van Het Laatste Nieuws.