Joost

Wie alle hypes op Internet wil bijhouden kan daar zonder al te veel problemen een fulltime job van maken, maar af en toe zijn er wel nieuwigheden waarvan je voelt dat ze bijzonder gaan worden, zoals YouTube bijvoorbeeld. Als we de mensen mogen geloven die er iets over weten, dan is the next big thing Joost (spreek uit als “juiced”). Als ik je zeg dat Joost een vorm van Internettelevisie is, dan krijg je al snel de reactie dat al die Internettv applicaties tot nu toe redelijk waardeloos zijn, maar Joost lijkt eindelijk de stap te gaan zetten om via een bruikbare vlotte interface interessante content te brengen in een meer dan degelijke kwaliteit.

Joost is voorgesproten uit het brein van Nikolas Zennstrom en Janus Friis, en als je weet dat zij de bedenkers zijn van Skype en Kazaa, dan is dat ook meteen een reden om heel wat van hun nieuwe geesteskind te verwachten. Je kan Joost omschrijven als een peer-to-peer omgeving voor televisie en het is dus helemaal geen concurrent van YouTube of soortgenoten.

In praktijk komt het erop neer dat je via Joost full screen programma’s zal kunnen zien in een kwaliteit die vergelijkbaar is met televisie. Programma’s kunnen uiteraard op elk moment worden opgevraagd en afgespeeld. Internet wil ook zeggen interactiviteit: je zal kunnen chatten met andere mensen die aan het kijken zijn, ratings geven, etc. Welke programma’s er allemaal te zien zullen zijn is nog niet helemaal duidelijk, maar er zouden al verschillende deals gesloten zijn met grote productiehuizen. Fans van natuurdocu’s komen in ieder geval aan hun trekken, want National Geographic zal alvast zeker opgenomen worden in het aanbod.

Ik heb zelf Joost nog niet in actie gezien aangezien het project zich nog in de ontwikkelingsfase bevindt en enkel toegankelijk is voor Beta-testers, maar die zijn alvast bijzonder enthousiast. Je kan je wel al inschrijven op de site als je op de hoogte wil gebracht worden wanneer Joost gelanceerd wordt voor het grote publiek.

Dat Joost groot zal worden lijkt nu al zeker, maar of het een bedreiging wordt voor de conventionele televisie? Wat mij betreft blijft tv een medium waar je geen inspanning wil voor doen, buiten dan je kont neerplanten in de sofa en de afstandsbediening ter hand nemen. Ik ben er dan ook niet geheel van overtuigd dat dit dé toekomst is van televisie, maar dat zal de toekomst moeten uitwijzen…