Peuplade.fr

Dankzij prachtige programma’s zoals daar zijn Beauty & The Nerd wordt het cliché van de aan zijn computer vastgegroeide geek mooi in stand gehouden. Hoewel het al veel verbeterd is worden computers en Internet daardoor nog vaak gezien als een asociaal tijdverdrijf dat vooral gebezigd wordt door met pukkels bezaaide sukkels. Al wie er op een of andere manier mee bezig is weet natuurlijk beter en gelukkig zijn er ook interessante projecten die bewijzen dat Internet een geweldig communicatiemiddel is dat bovendien ook de middelen in zich draagt om het groeiende asociale gedrag in onze maatschappij tegen te gaan in plaats van erop in te spelen. De Franse website Peuplade.fr is hier een mooi voorbeeld van.

Als ik oudere mensen hoor vertellen over de goede oude tijd, dan kan je er donder op zeggen dat er ergens in het verhaal wel vermeld wordt hoe vroeger iedereen in de straat elkaar kende terwijl de meeste mensen tegenwoordig amper weten wie er naast hen woont, laat staan een paar straten verder.

Dit fenomeen is net hetgeen de website Peuplade wil tegengaan. Het is de bedoeling om via deze site je buurt beter te leren kennen en om de inwoners ervan met elkaar in contact te brengen.

Volgens bedenker van de website, advocaat Jérémie Chouraqui, leren we namelijk vooral mensen kennen in een specifieke kader: collega’s, familie, klasgenoten, … Via Peuplade leer je mensen kennen die je anders nooit zou hebben ontmoet, mensen van verschillende leeftijden, sociale achtergrond en familiale situatie.

Het lijkt op het eerste gezicht misschien allemaal een beetje klef, maar als je de website bezoekt dan merk je dat dat eigenlijk helemaal niet het geval is. Het is een leuke en amusante website die mensen op een ongedwongen en positieve manier met elkaar in contact wil brengen.

Verder leer je op deze manier ook misschien een leuk cafeetje in de buurt kennen waarvan je niet wist dat het bestond, kan je iemand zoeken om je kat eten te geven wanneer jij op vakantie bent naar Mexico, of kan je misschien samenwerken met een aantal mensen om ervoor te lobbyen dat dat ene lelijke pleintje in de buurt eindelijk wordt heraangelegd. Het contact is dus helemaal niet enkel virtueel. Zo worden er zelfs kleine feestjes georganiseerd waar je je buren kan leren kennen.

Peuplade is ontstaan in het 17e arondissement in Parijs en spreidt zich nu stilaan uit over de rest van de stad. Ik hoop alvast dat het een voorbeeld kan zijn en dat er nog heel wat gelijkaardige websites volgen. Met een beetje geluk kan het misschien zelfs enkele van de vele

verslaafden uit hun virtuele illusie terugbrengen naar de echte wereld…